Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A folsavról, vagy más néven B9 vitaminról ismeretes, hogy nélkülözhetetlen a vörösvértestek egészséges működéséhez és régóta használják a gerincvelőt érintő születési rendellenességek megelőzésében. Az amerikai John Hopkins Gyermekkórház kutatóinak legújabb eredményei alapján úgy tűnik, hogy a folsav csökkentheti az allergia és az asztma tüneteit is.
Friss kutatások, többek között a John Hopkins Kórház
vizsgálatai is kapcsolatot mutattak ki a gyulladások által kiváltott
betegségek, mint például egyes szívbetegségek és a vér folátszintje között. Ez
azonban az első embereken végzett vizsgálat, amelyben a vér folátszintje és az
allergia közötti kapcsolatot tanulmányozták.
8000 ember - 2 és 85 év közöttiek - kórtörténetét elemezve a kutatók a
folátszint, a légzési problémák, az allergiás tünetek és az IgE antitestek
számának összefüggéseit vizsgálták. (Az IgE antitestek az immunrendszer
markerei, amelyek száma megnövekszik az allergén jelenlétére adott immunválasz
során.) A magasabb vérbeli folátszint, az IgE antitestek alacsonyabb
mennyiségével, kevesebb allergiás reakcióval és az asztmás tünetek illetve
rohamok ritkább megnyilvánulásával volt összefüggésben.
"Eredményeink alapján nyilvánvaló, hogy a folát valóban segíthet az
allergénekre adott immunválasz szabályozásában és csökkentheti az allergia és
az asztma tüneteit" - mondta Dr. Elizabeth Matsui, a Hopkins Központ
gyermek-allergológusa. "Meg kell értenünk azonban e folyamat pontos
mechanizmusát, amihez további vizsgálatok szükségesek. Nyomon kell követnünk a
folsavval kezelt emberek kórtörténetét, mielőtt egyáltalán fontolóra vehetnénk
a folsavas táplálékkiegészítést az allergia és az asztma megelőzésére illetve
kezelésére" - hangsúlyozta a doktornő. Emellett a biztonságos adagolás és
a kockázatok megállapítása is hátravan még. A kutatók ezt követően a folsav
hatását placebo kontrollált kísérletsorozatban tervezik ellenőrizni.
Mi a különbség a folsav és a folát között?
A folát kifejezés a foláthatású vegyületek összefoglaló neve, ezek természetben
előforduló alakjait jelöli, melyektől el kell különíteni a szintetikusan előállított
folsavat. A folátok mono- és poliglutamát formában fordulnak elő, elsősorban
levélzöldségekben, káposztafélékben, paradicsomban, narancsban, spárgában,
lencsében, babban, csicseriborsóban és a gabonafélékben, de magas az állati máj
és a vese foláttartalma is. Az élelmi folátok csak monoglutamátként (ez a
glutaminsav sója) tudnak felszívódni, ehhez az szükséges, hogy a poliglutamát a
vékonybélben monoglutamáttá alakuljon, ami nem minden esetben történik meg az
alatt az idő alatt, amennyit a táplálék ebben a bélszakaszban eltölt. Erre
vezethető vissza, hogy a táplálékkal felvett folát biológiai hasznosulása
gyengébb, mint a táplálékkiegészítőként alkalmazott folsavé, amely egy
monoglutamát, így bélből való felszívódása akadálymentes. A folsavat ezért egyes
élelmiszerek (például a só és gabonakészítmények) dúsítására és
táplálékkiegészítőként is használják. A természetes folátokkal szemben másik
nagy előnye a folsavnak, hogy nem érzékeny hőre és fényre, így főzés közben nem
sérül.
A terhességre tudatosan készülő nőknek ajánlott a fogamzás előtti negyedik
héttől egészen a terhesség első harmadának végéig napi 400 mikrogramm folsav
táplálékkiegészítőkkel való bejuttatása, mely mennyiség bizonyítottan segít a
velőcsőzáródási rendellenességek (nyitott gerinc) megelőzésében.
A tanulmány további eredményei:
A feketebőrűek és a latin-amerikaiak folátszintje átlagosan
alacsonyabb (12-12,5 ng/ml), mint a fehérbőrűeké (15 ng/ml), mely eltérés sem
anyagi, sem társadalmi körülményekre nem vezethető vissza.
Az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control and Prevention (CDC,
Betegségmegelőzési Központ) kimutatásai szerint az asztma a gyermekek
leggyakoribb krónikus betegsége, és a felnőtt lakosság több, mint 7 százalékát
érinti. A CDC becslése alapján a környezeti allergiák 25 millió amerikait
érintenek - olvasható az EurekAlert
tudományos hírportál beszámolójában
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Az allergia megelőzhető!
Egy érdekes homeopátiás megoldás pollenallergiára
Határszemlék a parlagfűmentesítéshez
Enderlein-féle vércsepp analízis