Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Köztudott, hogy napi 1-2 deci vörösbor jót tesz egészségünknek. Vannak akiknél azonban allergiás reakciót válthat ki a vörösbor fogyasztása.
A The New England Journal of Medicine folyóirat beszámolt több olyan személyről, akiknél a szőlőlés vagy bor fogyasztására allergiás reakció lépett fel. Előfordult olyan is, akinél anafilaxiás sokk alakult ki. Egy másik beteg asztmás tüneteket produkált, három másik páciensnél a szájüreg és az arc területén észleltek bőrpírt, duzzanatot.
Spanyol kutatók az elvégzett teszek alapján megállapították, hogy esetükben Hymenoptera allergia alakult ki, mely más néven a hártyásszárnyúak, pl. méhek, darazsak. A belőlük származó vegyi anyagok bizonyos borban jelen lehetnek, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékeny pácienseknél. A megoldás: a mustban és a fiatal borban kimutatható a rovarméreg. Amikor a szőlőt ledarálják, valószínűleg rovarok is kerülnek a présbe. A spanyol tanulmány szerzői úgy vélik, hogy már ez a csekély mennyiségű méreg is elegendő az erre érzékenyeknek ahhoz, hogy kialakuljanak az allergiás tünetek. A bor érése során a mérgek valószínűleg elbomlanak, így az öregebb borok biztonságosak. "Érdekes megfigyelés, az allergia és anafilaxia kialakulásának ilyen módja azonban még csak feltételezés" - kommentálta a spanyol vizsgálatot a német Allergológiai és Immunológiai Társaság elnöke, Przybilla professzor.
Allergén fehérjék nemcsak a szőlőben, más gyümölcsökben és zöldségekben is előfordulnak. Ilyen az őszibarack, a cseresznye, a kukorica, a spárga vagy a fejes saláta, hogy csak néhány példát említsünk. A táplálkozási szokások miatt a Földközi-tenger térségében az LTP okozta allergiás reakció nem is különlegesen ritka jelenség. Spanyolországban leírták egy fiatal nő esetét, aki pezsgő elfogyasztása után többször is elvesztette az eszméletét. Ha habzó bort ivott és szőlőt is evett rövid időn belül, allergiás sokk következett be nála. Magyarországon szerencsére ritka az LTP-k kiváltotta anafilaxiás sokk (részletesen lásd lejjebb)
Nem kevés embernél vált ki a szeszes ital - leggyakrabban a vörösbor - a
légutakat vagy a bőrt érintő allergiás tüneteket. Egy 2008 tavaszán
megjelentetett dán tanulmány orvosai arra az eredményre jutottak, hogy a
felnőttek 13 százaléka tapasztalt már ilyet életében. A reakciók mechanizmusát
nem ismerjük - valószínűleg összetett, hiszen maga az alkohol (etanol) nagyon
ritkán vált ki súlyos allergiás tüneteket.
Mit nevezünk anafilaxiás sokknak?
Az életveszélyes állapot leggyakoribb kiváltói a rovarmérgek, vagy az olyan élelmiszerek, mint a földimogyoró és a zeller, továbbá néhány gyógyszer. Az orvos ennek kivédése érdekében kérdezi meg minden alkalommal, amikor gyógyszert ír fel, hogy tudunk-e gyógyszerallergiáról. Sokan a penicillinre érzékenyek, ezért is nem kaphatnak ilyen vagy ebből továbbfejlesztett hatóanyagot tartalmazó szert. Életfontosságú a kiváltó ok megállapítása, amelyhez allergológiai tesztek állnak rendelkezésre. A veszélyeztetett személyeknek állandóan maguknál kell hordaniuk a segítséget jelentő gyógyszereket. A rovarmérgek kiváltotta allergia nagyon jól kezelhető speciális immunterápiával.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Óvd a kicsiket a rovarcsípéstől!
Gyilkos rovarok
Csípős nyár: vigyázat, jönnek a darazsak és a méhek!
A kalcium hatástalan a darázscsípéssel szemben