Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Állítólag súlyos allergiás reakciókat, fulladást, bőrirritációt okoz az egyik leggyakoribb ételízesítő adalékanyag - az ázsiai gasztronómiában azonban évszázadok óta használják, anélkül, hogy veszélyesnek tartanák. Kell félnünk a nátrium-glutamáttól?
A glutaminsav meglehetősen gyakori
aminosav, mely szinte minden élőlény minden sejtjében megtalálható. A
glutaminsav, illetve ennek sói és ionjai rengeteg élelmiszerben
előfordulnak és természetes ízfokozónak számítanak, mert az ízlelőbimbók
speciális receptorait stimulálják. Ennek a vegyületnek köszönheti
ízfokozó hatását például a paradicsom és a glutaminsav miatt érezzük olyan karakteresnek az erős, érett sajtokat.
A glutaminsavat (illetve a nátrium-glutamátot) hosszú ideje
használják ízesítésre. Az ókori Rómában erjesztett halszósszal
helyettesítették a meglehetősen drága sót, Ázsiában pedig egy szintén
erjesztett algakivonatot alkalmaztak ugyanerre a célra. A tiszta
nátrium-glutamátot a huszadik század elején izolálták, és ekkor
fejlesztették ki a tömeggyártásának módszerét is. Az MSG-t manapság
különböző növényi alapanyagok fermentálásával állítják elő.
Veszedelmes keleti ízek
A kínaiétterem-szindrómát először a hatvanas évek végén írták le
amerikai tudósok: az első beszámolók a tarkó, a hát és a karok
érzéketlenségéről, általános gyengeségről, szapora szívverésről és
légzési nehézségekről szóltak. A tünetegyüttest azért a kínai
éttermekről nevezték el, mert az ezekben elköltött vacsora után
jelentkeztek először a kellemetlenségek.
Az MSG-szindróma tünetei sokfélék lehetnek: fejfájás,
halántéktáji nyomás, égő, viszkető, bizsergő érzés (elsősorban a
mellkason vagy a háton), az arcbőr feszülése, mellkasi fájdalom, szapora
szívverés, szédülés, hányinger, illetve ájulás. Ezek a
nátrium-glutamáttal ízesített ételek elfogyasztása után jelentkeznek, és
általában rövid időn belül elmúlnak.
A nátrium-glutamátnak nemcsak rövid távú hatásai vannak: sokan úgy vélik, hogy az elmúlt évtizedekben elfogyasztott nagy mennyiségű E621 negatív egészségügyi hatásait csak a jövőben tapasztaljuk majd meg.
A biztonságos mennyiség: az Európai Unió kutatása szerint a biztonságos maximuma a napi nátrium-glutamátnak 16 gramm testsúlykilogrammonként. Ehhez képest az Európai Unióban naponta 5-12 grammnyi MSG-t viszünk be a szervezetünkbe az élelmiszerekkel.
Soha többé leveskocka?
Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a nátrium-glutamátra (például azért, mert korábban már volt allergiás rohama az ezt tartalmazó ételek miatt), viszonylag egyszerűen elkerülheti a későbbi kellemetlenségeket. A gyártók ugyanis kötelesek feltüntetni ezt az adalékanyagot a termék címkéjén; a biotermékekben pedig szinte soha nincs ízfokozó. Az éttermi, illetve a bizonytalan eredetű ételekről azonban sajnos le kell mondani, a legjobb és legbiztonságosabb az otthon készült.
Több kutatás szerint a nagy mennyiségben fogyasztott nátrium-glutamát összefüggésben lehet az elhízással, legfőképpen étvágyfokozó hatása miatt. Más szakértők pedig azt állítják, hogy az E621 bizonyos hormonokat is túlstimulál, ezért okoz súlygyarapodást. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a nátrium-glutamátot tartalmazó készételek egyébként is energiadúsak, zsírban és szénhidrátban gazdagok.
Annak is érdemes többször áttanulmányoznia a termékinformációkat, aki - bár nem érzékeny az MSG-re - szeretne tudatosabban étkezni. A leveskockákból, zacskós levesekből vagy az ételízesítő keverékekből már sok helyen kapható adalékanyag-mentes vagy biováltozat. A kész salátaöntetek helyett használjunk otthon kevertet, de sokszor elég némi olívaolaj vagy karakteres ízű balzsamecet. A chipsekről, nassolnivalókról egyébként is ajánlott lemondani, hiszen az energia- és a sótartalmuk is igen magas! A kolbász- és szalámifélékből, felvágottakból is lehet már adalékanyag-menteset kapni, a "házi" változatokhoz pedig a legtöbbször csak fűszereket használnak, ételízesítőt nem. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy az ízfokozót nem tartalmazó ételeket egy ideig furcsának, íztelennek találhatjuk!
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_kinaietterem-szindroma_ettol_faj_a_fejunk/20110207124723&utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=www&utm_campaign=hirkereso_20131028
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Koronavírus vakcina: merjenek oltatni az allergiások?
Megfázás vagy allergia? Így derülhet ki
Őszi allergia esetén is segíthetnek az illóolajok
Veszélyes rovarok: innen tudhatja, ha allergiás a rovarcsípésre