Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A fejlett országokban a gyerekek egyre könnyebben lebetegednek. Az allergiások száma folyamatosan nő. De mi lehet mindennek az oka? – ezt a kérdést járta körbe a BBC.
Az Egyesült Királyságban nemrégiben két tinédzser is belehalt az ételallergiába: Natasha Ednan-Laperouse a szendvicsébe került szezámmag, Megan Lee pedig egy földimogyoró miatt lett rosszul. Az allergiás reakciók miatt mindkét 15 éves lány megfulladt.
Az esetük rávilágít egy fontos problémára: a fejlett országokban ugyanis rohamtempóban nő az ételallergiások száma.
Ausztráliában már a gyerekek 9, az Egyesült Királyságban pedig a 7 százaléka szenved ebben a betegségben. Ami a felnőtt lakosságot illeti: Európában az emberek 2 százaléka érintett.A tünetek igen csak változóak. Van, aki megússza pár kiütéssel vagy bőr-pirosodással, de az igazán súlyos eseteknél anafilaxiás sokk és fulladás is kialakulhat.
A szimptómákat a legtöbb esetben a tej, a tojás, a hal, a mogyoró és a növényi magvak váltják ki.
Az ételallergiáról sok mindent tudunk, viszont a legfontosabb kérdésben még az orvosok is tanácstalanok. Ugyanis máig nem világos, hogy miért van egyre több megbetegedés. Már pedig a növekedés óriási: 1995 és 2016 között Nagy-Britanniában a földimogyoró allergiások száma az ötszörösére nőtt.
Persze ma már az allergiás tüneteket a szakemberek sokkal jobban fel tudják ismerni, mint mondjuk 20 éve. A dokumentált esetek már csak emiatt is halmozódnak. De a felvázolt trendet az orvostudomány fejlődése önmagában még nem tuja megmagyarázni.
A számokból ugyanis pontosan kitűnik, hogy generációról generációra egyre rosszabb az emberek immunrendszere.A fiatalok szervezete, ha ételallergiáról van szó egyértelműen érzékenyebb, mint az időseké. Főleg a nyugati nagyvárosokban.
Az okokat ugyan nem ismerjük, de vannak teóriák.
Az egyik népszerű elmélet szerint a mai gyerekek túlságosan is védve vannak.A higiénia magas szintje miatt pici korukban a szervezetükbe nem jut be elég baktérium, emiatt viszont a testük természetes védő mechanizmusai nem tudnak rendesen kifejlődni. Mivel a szervezetük nem talál valódi korokozókra ezért az egyébként ártalmatlan ennivalókat támadja meg. Ebből születnek az allergiás tünetek.
A másik ok a D-vitamin hiány lehet, ami főleg arra vezethető vissza, hogy a fiatalok egyre kevesebbet tartózkodnak a napon.Emiatt Amerikában például a D-vitaminhiányosok száma egyetlen évtized alatt közel a duplájára ugrott.
A helyzet azonban a jelek szerint kezelhető. Például már az is segíthet ha a gyerekek a „problémás ételeket” már korán elkezdik enni. A King’s College London kutatása legalábbis azt mutatta, hogy 80 százalékkal csökkent a földimogyoró allergiások száma azon öt évesek körében, akik korábban rendszeresen ettek mogyorót.
Forrás:http://novekedes.hu Kép:svabhegy.eu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
A génmanipuláció gyógyírt jelenthet az allergiára?
D-vitamin és kalcium források laktóz-érzékenyeknek
Még egy ok, hogy ne tömd édességgel a gyerekeket
Ételallergia, a kaméleon-betegség