Allergia: Mitől van annyi ételallergiás manapság?

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1281 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 407 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 975 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1281 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 407 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 975 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1281 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 407 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 975 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1281 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 407 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 975 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

A fejlett országokban a gyerekek egyre könnyebben lebetegednek. Az allergiások száma folyamatosan nő. De mi lehet mindennek az oka? – ezt a kérdést járta körbe a BBC.

Az Egyesült Királyságban nemrégiben két tinédzser is belehalt az ételallergiába: Natasha Ednan-Laperouse a szendvicsébe került szezámmag, Megan Lee pedig egy földimogyoró miatt lett rosszul. Az allergiás reakciók miatt mindkét 15 éves lány megfulladt.

Az esetük rávilágít egy fontos problémára: a fejlett országokban ugyanis rohamtempóban nő az ételallergiások száma.

Ausztráliában már a gyerekek 9, az Egyesült Királyságban pedig a 7 százaléka szenved ebben a betegségben.  Ami a felnőtt lakosságot illeti: Európában az emberek 2 százaléka érintett.

A tünetek igen csak változóak. Van, aki megússza pár kiütéssel vagy bőr-pirosodással, de az igazán súlyos eseteknél anafilaxiás sokk és fulladás is kialakulhat.  

A szimptómákat a legtöbb esetben a tej, a tojás, a hal, a mogyoró és a növényi magvak váltják ki.

Az ételallergiáról sok mindent tudunk, viszont a legfontosabb kérdésben még az orvosok is tanácstalanok. Ugyanis máig nem világos, hogy miért van egyre több megbetegedés. Már pedig a növekedés óriási: 1995 és 2016 között Nagy-Britanniában a földimogyoró allergiások száma az ötszörösére nőtt.

Persze ma már az allergiás tüneteket a szakemberek sokkal jobban fel tudják ismerni, mint mondjuk 20 éve. A dokumentált esetek már csak emiatt is halmozódnak. De a felvázolt trendet az orvostudomány fejlődése önmagában még nem tuja megmagyarázni.

A számokból ugyanis pontosan kitűnik, hogy generációról generációra egyre rosszabb az emberek immunrendszere.

A fiatalok szervezete, ha ételallergiáról van szó egyértelműen érzékenyebb, mint az időseké.  Főleg a nyugati nagyvárosokban.

Az okokat ugyan nem ismerjük, de vannak teóriák.

Az egyik népszerű elmélet szerint a mai gyerekek túlságosan is védve vannak.

A higiénia magas szintje miatt pici korukban a szervezetükbe nem jut be elég baktérium, emiatt viszont a testük természetes védő mechanizmusai nem tudnak rendesen kifejlődni. Mivel a szervezetük nem talál valódi korokozókra ezért az egyébként ártalmatlan ennivalókat támadja meg. Ebből születnek az allergiás tünetek.

A másik ok a D-vitamin hiány lehet, ami főleg arra vezethető vissza, hogy a fiatalok egyre kevesebbet tartózkodnak a napon.

Emiatt Amerikában például a D-vitaminhiányosok száma egyetlen évtized alatt közel a duplájára ugrott.

A helyzet azonban a jelek szerint kezelhető. Például már az is segíthet ha a gyerekek a „problémás ételeket” már korán elkezdik enni.  A King’s College London kutatása legalábbis azt mutatta, hogy 80 százalékkal csökkent a földimogyoró allergiások száma azon öt évesek körében, akik korábban rendszeresen ettek mogyorót.

Forrás:http://novekedes.hu Kép:svabhegy.eu

Címkék: allergia étel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu