Allergia: Allergiát okozó gyümölcsök és zöldségek

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1283 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1053 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1283 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1053 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1283 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1053 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1283 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1053 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

 

 Nyáron rengeteg friss, ízletes gyümölcs kapható, édesség iránti vágyunkat változatosan kielégíthetjük velük. Ám allergiásként résen kell lenni, bizonyos gyümölcsök ugyanis keresztallergiát válthatnak ki, és súlyosbíthatják a már meglévő panaszokat is.

 

Tiltott gyümölcsök allergiásoknak

 

súlyos pollenallergiában szenvedők jól tudják, hogy a pollenszezon kezdetével kellően óvatosnak kell lenniük, hogy napjaik ne a szénanátha okozta kellemetlenségek elviselésével teljenek. Ma már szerencsére sokféle allergia elleni szer kapható, melyek sikeresen enyhítik a tüneteket, ám azt csak kevesen tudják, hogy ilyenkor a táplálkozáson is szükséges egy kicsit módosítani.

Mire kell figyelni allergiásként?

 

Általános szabály, hogy allergiás időszakban az érintettek kerüljék a magas hisztamin-tartalmú ételek fogyasztását, melyek növelik a szervezetben már felhalmozódott hisztamin mennyiségét, és bizony súlyosbíthatják a tüneteket is. Lehet, hogy úgy érezzük, az allergiás szer hatására jobban vagyunk, de ha nem megfelelően étkezünk, a panaszok sajnos ismét megjelenhetnek. Érdemes kerülni tehát a halakat, a penészes sajtokat, a paradicsomot, a citrusféléket, a mogyorót, kávét, csokoládét, alkoholt.

 

A keresztallergiával is számoljunk!

De sajnos számolni kell a keresztallergia esetével is, amely bár csak az allergiások 5-10%-nál fordul elő, mégis komoly problémákat okozhat. Keresztallergia esetén az érintett egyén két, kémiai szerkezetében hasonló anyaggal találkozik, amelyet a szervezet nem tud megkülönböztetni egymástól, és mindkettőre allergiás reakcióval válaszol.

Míg a légúti allergia elsősorban tüsszögéssel, szemviszketéssel, orrfolyással, torokkaparással jár, addig a keresztallergia elsősorban a szájüregben fejti ki tüneteit viszketés, ajak-vagy nyelvduzzanat, garatvizenyő, esetleg hasi görcsök formájában.
A legismertebb keresztallergiák
A legismertebb keresztallergia a parlagfű-görögdinnye allergia, de parlagfű esetén vigyázni kell a sárgadinnyével, a paradicsommal és az uborkával is. Diófélékre való allergia esetén kerüljük a búzát, a rozst, a mogyorót, a szezámmagot és a mákot, nyírfa esetén a mogyorót, mandulát, diót, almát, körtét, cseresznyét, meggyet, a barackot és a burgonyát is.

parlagfűhöz hasonlóan fekete üröm allergiában is sokan szenvednek, és a keresztallergiát kiváltó alapanyagok száma is igen tetemes. Kerülni kell a paradicsomot, paprikát, répaféléket, burgonyát, zellert, uborkát, dinnyét, valamint a fűszerek közül a köményt, kaprot, koriandert, borsot, bazsalikomot, mentát, majoránnát, oregánót és szerecsendiót is. De a gyümölcsök nagy része szerencsére fogyasztható.
Keresztallergia esetén ne együnk nyers gyümölcsöt?

Keresztallergia esetén a legegyszerűbb gyógymód az allergiát okozó gyümölcsök, zöldségek, egyéb alapanyagok mellőzése a kritikus időszak alatt, de érdemes azzal is tisztában lenni, hogy hő hatására bizonyos élelmiszerek, elsősorban a gyümölcsfélék allergizáló hatása csökken, így érdemes így, és nem nyersen fogyasztani belőlük.

Mit tehetünk még az allergia esetén?

A megfelelő táplálkozás mellett fogyasszunk bőségesen kalciumot és C-vitamint immunrendszerünk támogatására és az allergiás panaszok enyhítésére, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, melyek segítenek csökkenti a szervezetben a gyulladásokat. Agyógynövényekközül használjuk rendszeresen a csalánt, mely az antihisztaminokhoz hasonló hatóanyagokat tartalmaz, és így segít az allergia enyhítésében.

Címkék: allergia gyümölcs zöldség

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu