Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Melyek az étel-intolerancia tünetei?
Mi okozza az ételallergiát és - intoleranciát?
Az
ételallergia előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer
már találkoznia kellett a szervezetnek a problémás anyaggal. Legelső
alkalommal, amikor az ember ezt elfogyasztja, a szervezet veszélyesként
ismeri fel. A veszélyhelyzet aktiválja az immunrendszert, melynek
eredménye többek között az IgE-ellenanyag termelése. Amennyiben az
ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott
IgE-ellenanyagot és más kémiai vegyületet (pl. hisztamin) szabadít fel.
A szervezet reakciójának célja, hogy eltüntesse a veszélyesként
felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin a
bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben
okozhat tüneteket.
Az immunválasz eredménye az allergiás
tünetek megjelenése. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel
nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. Ha az orr-garat részen,
akkor az orrviszketéssel, orrdugulással, orrfolyással,
garatviszketéssel, gégeödémával járhat. Ha a bőrön, úgy csalánkiütés,
ekcéma jelentkezhet. Ha a gyomor-bélrendszerben, akkor hasi fájdalom,
hasi görcsök, hasmenés, hányás lehet az eredménye. Sokszor azonban a
tünetek keverve jelentkeznek egyszerre több szervben is.
Az ételallergia sokszor családon belüli halmozódást mutat, ami az öröklődési lehetőséget veti fel.
Az
étel-intolerancia hátterében igen sok tényező szerepelhet. Számos
intoleranciát – pl. a laktóz-érzékenységet – az okoz, hogy az adott
ételt (pl. a laktózt) lebontó enzim hiányzik az illető szervezetéből.
Ekkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élő normális
bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen
folyadékfelszíváshoz, ennek következtében hasmenéshez, felfúvódáshoz
vezet. Igen gyakori, hogy az ételekhez mesterségesen hozzáadott
adalékanyagokat nem szereti a bélrendszerünk. Ezek lehetnek például
glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek stb.
A szulfitok
szintén sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak
természetes formában a vörösborban, de felhasználják őket mesterségesen
is, pl. gombásodást megelőző szerként. Egy másik nagy csoport a
szalicilátok, melyek természetes formában megtalálhatóak sok
gyümölcsben és zöldségben, a mogyoróban, kávéban, gyümölcslevekben,
sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselője.
Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket
eredményezhet.
Az étel-intolerancia megállapítása és kezelése
A
legtöbb étel-intolerancia meghatározása próbák útján lehetséges.
Gondosan figyelni kell, mit, mikor eszik a páciens, és milyen tünetek
mikor jelentkeznek. Az adatokat naplóban vezetve nagy eséllyel hetek
alatt kiszűrhető a gondot okozó ételösszetevő.
Egy másik
lehetőség az ún. eliminációs diéta. Ekkor minden szóba jöhető ételt
teljesen kihagyunk az étkezésből, a teljes tünetmentességig. Ennél a
pontnál fokozatosan elkezdjük újra fogyasztani a kérdéses ételeket, és
figyeljük, mikor jelentkeznek újra a tünetek.
Az
étel-intolerancia egyik speciális és igen súlyos formája a
lisztérzékenység vagy orvosi néven cöliákia. A lisztérzékenység a
gluténnek nevezett gabonafehérje által kiváltott
vékonybél-nyálkahártyagyulladás és felszívódási zavar. A betegség
valójában a glutén egyik alkotójával (gliadin) szembeni, veleszületett
érzékenység eredménye. A gliadin, miután felszívódik, ellenanyag
képződést indít el. A termelődött ellenanyag - a gliadinnal együtt - a
vékonybél gyulladásához vezet, ami a teljes vékonybél-nyálkahártya
pusztulásával, a bélbolyhok megszűnésével jár. A kiterjedt gyulladás és
a bélbolyhok pusztulása következtében megjelenő felszívódási zavar
súlyos hasmenéshez, testi leromláshoz, alultápláltság kialakulásához
vezet. A betegség hosszú ideig tünetmentes lehet, illetve hasmenés
nélküli klinikai formában jelenik meg (növekedésbeli visszamaradás,
fogyás, vérszegénység).
Az étel-intolerancia kezelésének
lényege, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis
adagban fogyasszuk. Természetesen a megjelenő tünetekre - súlyosságuk
szerint - tüneti kezelést kell alkalmazni.
A következő néhány pont betartásával megelőzhetőek az étel-intolerancia miatt kialakuló tünetek.
Tanulja meg, mely ételek okoznak Önnél problémát! Ezek fogyasztását mérsékelje, amennyire csak lehet!
Ha
étteremben vagy vendégségben eszik, kérdezze meg, hogyan készül a
kiválasztott étel! Sokszor az étel elkészítése során kerülhetnek bele
olyan anyagok, melyeket az Ön szervezete nem tolerál.
Mindig olvassa el a csomagolási feliratokat!
Forrás: Budai Allergiaközpont
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Ételallergia és étel-intolerancia - 1.
Immunterápia az ételallergia ellen
Lista az allergiát okozó ételekről
Hippokratész is laktóz intoleranciában szenvedett?