Allergia: Ételallergia és étel-intolerancia - 2.

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1282 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 386 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 858 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1282 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 386 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 858 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1282 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 386 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 858 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1282 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 386 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 858 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Melyek az étel-intolerancia tünetei?

  • hányinger
  • gyomorfájdalom
  • felfújódás, puffadás
  • hányás
  • gyomorégés
  • hasmenés
  • fejfájás
  • idegesség, ingerlékenység


Mi okozza az ételallergiát és - intoleranciát?

Az ételallergia előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a problémás anyaggal. Legelső alkalommal, amikor az ember ezt elfogyasztja, a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszélyhelyzet aktiválja az immunrendszert, melynek eredménye többek között az IgE-ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE-ellenanyagot és más kémiai vegyületet (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának célja, hogy eltüntesse a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin a bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben okozhat tüneteket.

Az immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. Ha az orr-garat részen, akkor az orrviszketéssel, orrdugulással, orrfolyással, garatviszketéssel, gégeödémával járhat. Ha a bőrön, úgy csalánkiütés, ekcéma jelentkezhet. Ha a gyomor-bélrendszerben, akkor hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányás lehet az eredménye. Sokszor azonban a tünetek keverve jelentkeznek egyszerre több szervben is.

Az ételallergia sokszor családon belüli halmozódást mutat, ami az öröklődési lehetőséget veti fel.

Az étel-intolerancia hátterében igen sok tényező szerepelhet. Számos intoleranciát – pl. a laktóz-érzékenységet – az okoz, hogy az adott ételt (pl. a laktózt) lebontó enzim hiányzik az illető szervezetéből. Ekkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élő normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, ennek következtében hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy az ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szereti a bélrendszerünk. Ezek lehetnek például glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek stb.

A szulfitok szintén sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak természetes formában a vörösborban, de felhasználják őket mesterségesen is, pl. gombásodást megelőző szerként. Egy másik nagy csoport a szalicilátok, melyek természetes formában megtalálhatóak sok gyümölcsben és zöldségben, a mogyoróban, kávéban, gyümölcslevekben, sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselője. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket eredményezhet.

Az étel-intolerancia megállapítása és kezelése

A legtöbb étel-intolerancia meghatározása próbák útján lehetséges. Gondosan figyelni kell, mit, mikor eszik a páciens, és milyen tünetek mikor jelentkeznek. Az adatokat naplóban vezetve nagy eséllyel hetek alatt kiszűrhető a gondot okozó ételösszetevő.

Egy másik lehetőség az ún. eliminációs diéta. Ekkor minden szóba jöhető ételt teljesen kihagyunk az étkezésből, a teljes tünetmentességig. Ennél a pontnál fokozatosan elkezdjük újra fogyasztani a kérdéses ételeket, és figyeljük, mikor jelentkeznek újra a tünetek. 

Az étel-intolerancia egyik speciális és igen súlyos formája a lisztérzékenység vagy orvosi néven cöliákia. A lisztérzékenység a gluténnek nevezett gabonafehérje által kiváltott vékonybél-nyálkahártyagyulladás és felszívódási zavar. A betegség valójában a glutén egyik alkotójával (gliadin) szembeni, veleszületett érzékenység eredménye. A gliadin, miután felszívódik, ellenanyag képződést indít el. A termelődött ellenanyag - a gliadinnal együtt - a vékonybél gyulladásához vezet, ami a teljes vékonybél-nyálkahártya pusztulásával, a bélbolyhok megszűnésével jár. A kiterjedt gyulladás és a bélbolyhok pusztulása következtében megjelenő felszívódási zavar súlyos hasmenéshez, testi leromláshoz, alultápláltság kialakulásához vezet. A betegség hosszú ideig tünetmentes lehet, illetve hasmenés nélküli klinikai formában jelenik meg (növekedésbeli visszamaradás, fogyás, vérszegénység). 

Az étel-intolerancia kezelésének lényege, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis adagban fogyasszuk. Természetesen a megjelenő tünetekre - súlyosságuk szerint - tüneti kezelést kell alkalmazni.

A következő néhány pont betartásával megelőzhetőek az étel-intolerancia miatt kialakuló tünetek.

Tanulja meg, mely ételek okoznak Önnél problémát! Ezek fogyasztását mérsékelje, amennyire csak lehet!

Ha étteremben vagy vendégségben eszik, kérdezze meg, hogyan készül a kiválasztott étel! Sokszor az étel elkészítése során kerülhetnek bele olyan anyagok, melyeket az Ön szervezete nem tolerál.

Mindig olvassa el a csomagolási feliratokat!

Forrás: Budai Allergiaközpont

Címkék: allergia allergizáló ételek baracklé csonthéjas gyümölcs hal immunerősítés immunterápia kagyló parvalbumin tej tojás ételallergia

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Kedves Anna!
kérem tájékozódjon a következő két honlapon, vissza fog térni a teljes egészsége!
www.geo-energia.hu Ételadalékok és következményeik (van egy másfél órás film is a honlapomon!
www.ujmedicina.hu
erről szinte alig hallani, pedig 30 éve gyógyítja a legkegyetlenebb betegségeket! Magyarul 4 éve jelent meg az első forditás! A rák a ciukorbetegség, az alcheimer kór, stb is gyógyítható a medicina szerint! Kérem ahol csak tudja terjessze, mert mindent megtesznek a gyógyszergyártók és orvosok a napi profit érdekében. Az ember számít a legkevésbé! Személy szerint én vastagbél rákból gyógyultam ki!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Ismerős!
Hogy hogyan is indul el az allergiás folyamat? Én mára máshogyan látom!
www.ujmedicina.hu
www.geo-energia.hu
Idő és érdeklődés kérdése, de a jelenlegi orvosi tudomány, a gyógyszeripar profitérdekelt és ezért számomra elfogult a kérdésben. Jómagam is allergiában szenvedtem évekig, aztán kiderűlt minden. Az élelmiszerben található hatalmas mennyiségben elfogyasztott ételadalékok hosszú folyamatának a következménye! Az orvosok nem deklarálják a mérget, igy arra további gyógyszerkészítményekkel rontanak a helyzeten.
Szegény szervezetünk pedig képtelen erre a mennyiségre normálisan reagálni!
By Fekete Attila

Válasz

Farkas Éva üzente 7 éve

lehet, hgoy keresztallergia jött létre. ill ez egy létező dolog, írtam már erről korábban itt.

Válasz

gamós andrásné anna üzente 7 éve

Tisztelt Fórum! Sajnos étel, pontosabban tej allergiás és pollen allergiás is vagyok.
Én évekkel ezelőtt literszámra tudtam inni a tejet, nem volt tőle semmi bajom. Kb 3 éve nem ihatom meg a tejet, csak a laktózmenteset. A joghurttól sincs semmi bajom.Tavaly még meg tudtam enni a tejcsokit, illetve mindenféle csokit, most csak az étcsokit ehetem. Arra lennék kíváncsi mi okozza ezt a fokozatos romlást a fenti ételek fogyasztásakor?

Válasz

Farkas Éva üzente 7 éve

nagyon szívesen.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

köszönöm nagy segítséget nyújtasz ezzel a kicsi lányunk is allergiás és sokszor van hányingere eddig hál Istennek a vérképe amikor csináltatok mindig jó volt ......

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu