Allergia: Ételallergia és étel-intolerancia - 2.

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1283 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1053 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1283 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1053 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1283 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1053 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1283 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 424 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1053 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Melyek az étel-intolerancia tünetei?

  • hányinger
  • gyomorfájdalom
  • felfújódás, puffadás
  • hányás
  • gyomorégés
  • hasmenés
  • fejfájás
  • idegesség, ingerlékenység


Mi okozza az ételallergiát és - intoleranciát?

Az ételallergia előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a problémás anyaggal. Legelső alkalommal, amikor az ember ezt elfogyasztja, a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszélyhelyzet aktiválja az immunrendszert, melynek eredménye többek között az IgE-ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE-ellenanyagot és más kémiai vegyületet (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának célja, hogy eltüntesse a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin a bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben okozhat tüneteket.

Az immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. Ha az orr-garat részen, akkor az orrviszketéssel, orrdugulással, orrfolyással, garatviszketéssel, gégeödémával járhat. Ha a bőrön, úgy csalánkiütés, ekcéma jelentkezhet. Ha a gyomor-bélrendszerben, akkor hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányás lehet az eredménye. Sokszor azonban a tünetek keverve jelentkeznek egyszerre több szervben is.

Az ételallergia sokszor családon belüli halmozódást mutat, ami az öröklődési lehetőséget veti fel.

Az étel-intolerancia hátterében igen sok tényező szerepelhet. Számos intoleranciát – pl. a laktóz-érzékenységet – az okoz, hogy az adott ételt (pl. a laktózt) lebontó enzim hiányzik az illető szervezetéből. Ekkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élő normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, ennek következtében hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy az ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szereti a bélrendszerünk. Ezek lehetnek például glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek stb.

A szulfitok szintén sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak természetes formában a vörösborban, de felhasználják őket mesterségesen is, pl. gombásodást megelőző szerként. Egy másik nagy csoport a szalicilátok, melyek természetes formában megtalálhatóak sok gyümölcsben és zöldségben, a mogyoróban, kávéban, gyümölcslevekben, sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselője. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket eredményezhet.

Az étel-intolerancia megállapítása és kezelése

A legtöbb étel-intolerancia meghatározása próbák útján lehetséges. Gondosan figyelni kell, mit, mikor eszik a páciens, és milyen tünetek mikor jelentkeznek. Az adatokat naplóban vezetve nagy eséllyel hetek alatt kiszűrhető a gondot okozó ételösszetevő.

Egy másik lehetőség az ún. eliminációs diéta. Ekkor minden szóba jöhető ételt teljesen kihagyunk az étkezésből, a teljes tünetmentességig. Ennél a pontnál fokozatosan elkezdjük újra fogyasztani a kérdéses ételeket, és figyeljük, mikor jelentkeznek újra a tünetek. 

Az étel-intolerancia egyik speciális és igen súlyos formája a lisztérzékenység vagy orvosi néven cöliákia. A lisztérzékenység a gluténnek nevezett gabonafehérje által kiváltott vékonybél-nyálkahártyagyulladás és felszívódási zavar. A betegség valójában a glutén egyik alkotójával (gliadin) szembeni, veleszületett érzékenység eredménye. A gliadin, miután felszívódik, ellenanyag képződést indít el. A termelődött ellenanyag - a gliadinnal együtt - a vékonybél gyulladásához vezet, ami a teljes vékonybél-nyálkahártya pusztulásával, a bélbolyhok megszűnésével jár. A kiterjedt gyulladás és a bélbolyhok pusztulása következtében megjelenő felszívódási zavar súlyos hasmenéshez, testi leromláshoz, alultápláltság kialakulásához vezet. A betegség hosszú ideig tünetmentes lehet, illetve hasmenés nélküli klinikai formában jelenik meg (növekedésbeli visszamaradás, fogyás, vérszegénység). 

Az étel-intolerancia kezelésének lényege, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis adagban fogyasszuk. Természetesen a megjelenő tünetekre - súlyosságuk szerint - tüneti kezelést kell alkalmazni.

A következő néhány pont betartásával megelőzhetőek az étel-intolerancia miatt kialakuló tünetek.

Tanulja meg, mely ételek okoznak Önnél problémát! Ezek fogyasztását mérsékelje, amennyire csak lehet!

Ha étteremben vagy vendégségben eszik, kérdezze meg, hogyan készül a kiválasztott étel! Sokszor az étel elkészítése során kerülhetnek bele olyan anyagok, melyeket az Ön szervezete nem tolerál.

Mindig olvassa el a csomagolási feliratokat!

Forrás: Budai Allergiaközpont

Címkék: allergia allergizáló ételek baracklé csonthéjas gyümölcs hal immunerősítés immunterápia kagyló parvalbumin tej tojás ételallergia

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Anna!
kérem tájékozódjon a következő két honlapon, vissza fog térni a teljes egészsége!
www.geo-energia.hu Ételadalékok és következményeik (van egy másfél órás film is a honlapomon!
www.ujmedicina.hu
erről szinte alig hallani, pedig 30 éve gyógyítja a legkegyetlenebb betegségeket! Magyarul 4 éve jelent meg az első forditás! A rák a ciukorbetegség, az alcheimer kór, stb is gyógyítható a medicina szerint! Kérem ahol csak tudja terjessze, mert mindent megtesznek a gyógyszergyártók és orvosok a napi profit érdekében. Az ember számít a legkevésbé! Személy szerint én vastagbél rákból gyógyultam ki!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ismerős!
Hogy hogyan is indul el az allergiás folyamat? Én mára máshogyan látom!
www.ujmedicina.hu
www.geo-energia.hu
Idő és érdeklődés kérdése, de a jelenlegi orvosi tudomány, a gyógyszeripar profitérdekelt és ezért számomra elfogult a kérdésben. Jómagam is allergiában szenvedtem évekig, aztán kiderűlt minden. Az élelmiszerben található hatalmas mennyiségben elfogyasztott ételadalékok hosszú folyamatának a következménye! Az orvosok nem deklarálják a mérget, igy arra további gyógyszerkészítményekkel rontanak a helyzeten.
Szegény szervezetünk pedig képtelen erre a mennyiségre normálisan reagálni!
By Fekete Attila

Válasz

Farkas Éva üzente 10 éve

lehet, hgoy keresztallergia jött létre. ill ez egy létező dolog, írtam már erről korábban itt.

Válasz

gamós andrásné anna üzente 10 éve

Tisztelt Fórum! Sajnos étel, pontosabban tej allergiás és pollen allergiás is vagyok.
Én évekkel ezelőtt literszámra tudtam inni a tejet, nem volt tőle semmi bajom. Kb 3 éve nem ihatom meg a tejet, csak a laktózmenteset. A joghurttól sincs semmi bajom.Tavaly még meg tudtam enni a tejcsokit, illetve mindenféle csokit, most csak az étcsokit ehetem. Arra lennék kíváncsi mi okozza ezt a fokozatos romlást a fenti ételek fogyasztásakor?

Válasz

Farkas Éva üzente 10 éve

nagyon szívesen.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

köszönöm nagy segítséget nyújtasz ezzel a kicsi lányunk is allergiás és sokszor van hányingere eddig hál Istennek a vérképe amikor csináltatok mindig jó volt ......

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu