Allergia: Immunterápia az ételallergia ellen

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1284 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 432 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1082 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1284 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 432 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1082 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1284 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 432 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1082 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1284 fő
  • Képek - 150 db
  • Videók - 116 db
  • Blogbejegyzések - 432 db
  • Fórumtémák - 31 db
  • Linkek - 1082 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Számos európai intézmény összefogásával nagyszabású kutatási program kezdődött, melynek célja egy új immunterápiás módszer kidolgozása a leggyakrabban előforduló ételallergiák leküzdésére.

 

Európában mintegy tízmillió ember életét keseríti meg ételallergia. Ezeknek az embereknek a szervezetében túlérzékenységi reakció jön létre az adott étel fogyasztását követően, ami esetenként igen súlyossá válhat.


Az ételallergiák kilencven százalékáért mintegy tíz ételtípus felelős. A leggyakrabban allergizáló ételek közé tartoznak a tejtermékek, a tojás, a csonthéjasok, a halak, kagylók és a gyümölcsök.

Támadás a betolakodó ellen


Minden allergiás reakció hátterében az áll, hogy az adott étel vagy egyéb, a szervezetbe jutó anyag tartalmaz egy (vagy több) olyan fehérjét - allergént -, amire az immunrendszer túlságosan hevesen reagál. Az allergén elleni "harcban" olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek enyhébb esetben rosszullétet, viszketést, kiütéseket váltanak ki, súlyosabb reakció esetén azonban a keringés összeomlásához, gégevizenyőhöz, fulladáshoz is vezethetnek.

Az ételallergiások akkor érezhetik magukat viszonylagos biztonságban, ha kerülik a túlérzékenységet kiváltó étel fogyasztását. Sokszor azonban ez nehézségekbe ütközik, elsősorban házon kívüli étkezésnél kontrollálható nehezen az elfogyasztott étel összetétele. Előfordul az is, hogy az egyébként biztonságos élelmiszer érintkezett egy másikkal, ami tartalmazza az allergént.


Az allergén kerülésén és a túlérzékenységi reakció bekövetkezésekor alkalmazott sürgősségi gyógyszereken kívül az allergénspecifikus immunterápia jelenthet még segítséget az allergiásoknak. A gyógymód lényege, hogy a páciens rendszeresen kap bőr alatti injekciókat, melyek kis mennyiségben tartalmazzák az adott étel allergénjét. A kezelés ismétlésével az immunrendszer hozzászoktatható az allergén jelenlétéhez, így az allergia megszüntethető. A módszer hátulütője, hogy igen veszélyes: az injekció beadása után bármikor kialakulhat allergiás reakció, ami akár súlyos is lehet.


Gyengített fehérjék


network.hu

Idén nagyszabású program vette kezdetét az ételallergia újszerű terápiájának fejlesztésére és vizsgálatára. A Food Allergy Specific ImmunoTherapy (FAST) projektben 15 európai kutatóközpont vesz részt. A hétéves kutatás célja egy olyan hatékony immunterápia bevezetése, amely nem jelent veszélyt a betegekre.


A fejlesztés lényege, hogy a hal és a gyümölcsök (elsősorban az őszibarack) legfőbb allergénjeinek genetikailag módosított, hipoallergén, azaz allergiás reakciót nem okozó változatát hozzák létre, és ezt adják be a betegeknek.


A hal fő allergénje a parvalbumin, ennek génkezelt változatát a bőr alá juttatják be, a baracké pedig a lipidtranszfer protein, amit gyengített formában a nyelv alatt alkalmaznak majd. A vizsgálatsorozat kezdetén toxikológiai mérések és egérkísérletek készülnek, később pedig - siker esetén - embereken is ellenőrzik a készítmények hatékonyságát.


Ha teljes gyógyulás nem is érhető majd el, az érzékenység csökkentése, az allergizáló étel által kiváltott reakció hevességének visszaszorítása is igen nagy előrelépést jelenthet.


forrás: origo

 

Címkék: allergia allergizáló ételek baracklé csonthéjas gyümölcs hal immunerősítés immunterápia kagyló parvalbumin tej tojás ételallergia

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

legalább enni ehetnének kedvükre ,köszönöm mégegyszer

Válasz

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó Szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu