Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Számos európai intézmény összefogásával nagyszabású kutatási program kezdődött, melynek célja egy új immunterápiás módszer kidolgozása a leggyakrabban előforduló ételallergiák leküzdésére.
Európában mintegy tízmillió ember életét keseríti meg ételallergia. Ezeknek az embereknek a szervezetében túlérzékenységi reakció jön létre az adott étel fogyasztását követően, ami esetenként igen súlyossá válhat.
Az ételallergiák kilencven százalékáért mintegy tíz ételtípus felelős. A
leggyakrabban allergizáló ételek közé tartoznak a tejtermékek, a tojás, a
csonthéjasok, a halak, kagylók és a gyümölcsök.
Támadás a betolakodó ellen
Minden allergiás reakció hátterében az áll, hogy az adott étel vagy egyéb, a
szervezetbe jutó anyag tartalmaz egy (vagy több) olyan fehérjét - allergént -,
amire az immunrendszer túlságosan hevesen reagál. Az allergén elleni
"harcban" olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek enyhébb esetben
rosszullétet, viszketést, kiütéseket váltanak ki, súlyosabb reakció esetén
azonban a keringés összeomlásához, gégevizenyőhöz, fulladáshoz is vezethetnek.
Az ételallergiások akkor érezhetik magukat viszonylagos biztonságban, ha
kerülik a túlérzékenységet kiváltó étel fogyasztását. Sokszor azonban ez
nehézségekbe ütközik, elsősorban házon kívüli étkezésnél kontrollálható nehezen
az elfogyasztott étel összetétele. Előfordul az is, hogy az egyébként
biztonságos élelmiszer érintkezett egy másikkal, ami tartalmazza az allergént.
Az allergén kerülésén és a túlérzékenységi reakció bekövetkezésekor alkalmazott
sürgősségi gyógyszereken kívül az allergénspecifikus immunterápia jelenthet még
segítséget az allergiásoknak. A gyógymód lényege, hogy a páciens rendszeresen
kap bőr alatti injekciókat, melyek kis mennyiségben tartalmazzák az adott étel
allergénjét. A kezelés ismétlésével az immunrendszer hozzászoktatható az
allergén jelenlétéhez, így az allergia megszüntethető. A módszer hátulütője,
hogy igen veszélyes: az injekció beadása után bármikor kialakulhat allergiás
reakció, ami akár súlyos is lehet.
Gyengített fehérjék
Idén nagyszabású program vette kezdetét az ételallergia újszerű terápiájának
fejlesztésére és vizsgálatára. A Food Allergy Specific ImmunoTherapy (FAST)
projektben 15 európai kutatóközpont vesz részt. A hétéves kutatás célja egy
olyan hatékony immunterápia bevezetése, amely nem jelent veszélyt a betegekre.
A fejlesztés lényege, hogy a hal és a gyümölcsök (elsősorban az őszibarack)
legfőbb allergénjeinek genetikailag módosított, hipoallergén, azaz allergiás
reakciót nem okozó változatát hozzák létre, és ezt adják be a betegeknek.
A hal fő allergénje a parvalbumin, ennek génkezelt változatát a bőr alá
juttatják be, a baracké pedig a lipidtranszfer protein, amit gyengített
formában a nyelv alatt alkalmaznak majd. A vizsgálatsorozat kezdetén
toxikológiai mérések és egérkísérletek készülnek, később pedig - siker esetén -
embereken is ellenőrzik a készítmények hatékonyságát.
Ha teljes gyógyulás nem is érhető majd el, az érzékenység csökkentése, az
allergizáló étel által kiváltott reakció hevességének visszaszorítása is igen
nagy előrelépést jelenthet.
forrás: origo
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Ételallergia és étel-intolerancia - 2.
Ételallergia és étel-intolerancia - 1.
Lista az allergiát okozó ételekről
Hippokratész is laktóz intoleranciában szenvedett?