Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Azok számára, akik allergiásak valamire, igen hasznos, akár életmentő is lehet egy kinyomtatott oldal egy új honlapról, amely harminc nyelven ad egy részletes listát az allergiát okozó ételekről.
A www.food-info.net/allergy.htm oldalon elérhető listát a holland Wageningeni Egyetem kutatói és hallgatói fordították. A listán legtöbb európai és számos világnyelven - például japánul, kínaiul vagy arabul - szerepel szinte az összes olyan étel, amire valaki allergiás lehet. Sajnos magyarra még nem fordították le ezt az oldalt.
A Food-info.net kezdeményezői az Európai Élelmiszertudományi és Technológiai Szövetséggel (EFFoST) együttműködve kifejezetten az utazni vágyó allergiásoknak készítette a listát. A felsorolásban több mint 200-féle összetevő megtalálható - mint például tejcukrot, mogyorót, kagylót, szóját, glutént - amelyeket csoportokba is soroltak osztottak (tejtermékek, mogyorófélék, fűszerek, adalékok stb.) A lista PDF fájlokban is letölthető, és mivel majdnem valamennyi nyelvről harminc más nyelvre fordít, közel 700 nyelv kombinációja érhető el. Ha az utazó például kirándulást tervez Dánián, Svédországon és Finnországon át, fordítást kaphat németből mindhárom nyelvre, ugyanúgy, mint a három nyelvből egymásra (például finnből dánra), és ezekből a nyelvekből hollandra, angolra vagy más adatbázisban szereplő nyelvre.
A listában szereplő szavakat össze lehet hasonlítani az élelmiszerek címkéjén és csomagolásán szereplő összetevőkkel, így elkerülhetők az ártalmas anyagok. A listát be lehet mutatni az éttermekben, ha kíváncsiak vagyunk rá, melyik étel nem tartalmazza a különleges összetevőt. Sok turistának segíthet, akiknek eddig bonyolult volt külföldön enni vagy vásárolni.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Ételallergia és étel-intolerancia - 2.
Ételallergia és étel-intolerancia - 1.
Immunterápia az ételallergia ellen
Hippokratész is laktóz intoleranciában szenvedett?