Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az atópiás dermatitis veleszületett allergiás hajlam( atópia) alapján kifejlődő visszatérő és idült lefolyású gyakori betegség, melyre jellemző a viszketés,bőrszárazság és a jellegzetes helyi megjelenés.
A klinikai tünetek a bőr szárazságán kívül a bőr pirossága, kisméretű felületes hólyagok, göbök képződése. Az elváltozás nedvedzéssel is jár, hosszas fennállás után azonban inkább a hámlás és a bőr megvastagodása jellemző. Csecsemőkön az orcákon, nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél az ízületek hajlító felszínén jelenik meg a gyulladás, de bárhol előfordulhat.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
Bőrpróbák, klinikai kísérletek alapján manapság könnyen megállapítható, hogy a beteg mire allergiás. A legrégibb megfigyelések az állati szőrök asztmát okozó képességét bizonyítják.
Az állati szőr vízben oldhatatlan kreatin, ugyanakkor kivonata mindig tartalmaz fehérjéket, melyek részben vérfehérjeazonosak, részben a mirigyek által választódnak ki. Az állatszőrallergia egyrészt bőreltérést okoz, másrészt allergiás náthát (szénanáthát), de leggyakoribb a belégzéses asztmás megbetegedés.
|
|
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
A helyszínt illetően nincs speciális ajánlás. A korábbi évek pozitív vagy negatív tapasztalatai döntik el általában a kérdést. Az enyhe és száraz klíma jótékony hatás.
Jó tanácsok:
1. Háziporatkára érzékenyeknek a hegyvidéki éghajlat jót tesz, mert 1500 m feletti magasságban
már nem él az atka.
2. Pollenerzékenyek ne menjenek magas kockázatú helyekre (pl. mező) és ne magas
pollen koncentráció esetén utazzanak el (a pollen információs szolgáltatást
figyelni kell!).
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
Gyógyszerallergiáról akkor beszélünk, ha a páciensnél gyógyszerszedéssel kapcsolatban olyan nem kívánt hatás lép fel, melynek hátterében allergia húzódik meg.
Azokat a mellékhatásokat pedig, amelyek a gyógyszer előírt adagolása mellett egyéb okból alakulnak ki, adverz reakciónak nevezzük. A valódi gyógyszerallergia ritkábban fordul elő, mint ez utóbbi.
Az előre jósolható adverz reakcióról
Amennyiben a beteg nem tartja be az adagolást, toxikus hatás, azaz mérgezés is kialakulhat a gyógyszerek szedésekor.
A mogyoróallergia a mogyoró fehérjéire adott allergiás reakció, mely akár egyetlen szem elfogyasztott mogyoró is kiválthatja a csalánkiütést, viszketést, légzési nehézségeket vagy a hirtelen vérnyomáscsökkenést. Súlyos esetben pedig az allergiás reakció akár életveszélyes is lehet.
A North Carolina Mezőgazdasági és Műszaki Állami Egyetem kutatói olyan eljárást fejlesztettek ki, mely által a mogyoró az arra allergiások számára is fogyaszthatóvá válik.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
Köztudott, hogy napi 1-2 deci vörösbor jót tesz egészségünknek. Vannak akiknél azonban allergiás reakciót válthat ki a vörösbor fogyasztása.
A The New England Journal of Medicine folyóirat beszámolt több olyan személyről, akiknél a szőlőlés vagy bor fogyasztására allergiás reakció lépett fel. Előfordult olyan is, akinél anafilaxiás sokk alakult ki. Egy másik beteg asztmás tüneteket produkált, három másik páciensnél a szájüreg és az arc területén észleltek bőrpírt, duzzanatot.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
Talán még nem késő így augusztusban, a későn ill. utószezonban nyaralóknak néhány tanáccsal szolgálni, hogy pihenésük valóban felhőtlen legyen:
- amennyiben hosszú útra indulunk, lehúzott ablaknál, beszállás előtt 10 perccel kapcsoljuk be a klímát vagy a fűtést. Ez idő alatt távozik a rendszerből minden olyan anyag (penészgomba, por), mely allergiás reakciót válthat ki.
- pollenallergia esetén érdemes felhúzott ablakkal, klíma működtetése mellett utazni, hogy a klíma megszűrje az allergéneket. Válasszuk az utazáshoz a kora reggeli vagy késő esti órákat, mert ezekben az időszakokban a légszennyezettség és pollenkoncentráció mértéke jóval alacsonyabb, nem beszélve arról az előnyről, hogy az időjárás is hűvösebb, emiatt kellemesebb lehet a hosszú utazás.
15 éve | Farkas Éva | 2 hozzászólás
Az álallergia egyik legjellemzőbb tünete a csalánkiütés.
A hisztamin fokozza a hajszálerek falának áteresztő képességét, a vérsavó átszivárog a bőr felső rétegébe, és a sejtek közé jutva csaláncsípéshez hasonló duzzanatot idéz elő. A duzzanat gyakran nagyon viszket. A csalánkiütés nedve tartalmazza a hisztamin nevű szöveti hormont, valamint hangyasavat és ecetsavat, melyek érintésre kitágítják az ereket. A kipirosodást követően megduzzadnak és rózsaszíntől fehér színig terjedő bőrelváltozást okoznak.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
Mit jelent az álallergia?
Létezik az allergiának egy ú.n. álallergia elnevezésű válfaja. Az allergiás tünetek kialakulásáért többek között a hisztamin, egy a természetben is előforduló (pl. csalánban), a máj által normálisan lebontható anyag felelős. A hisztamin, vagy ahhoz hasonló hatású anyagok az ún. biogén aminok az immunrendszer részvétele nélkül okoznak allergiás betegségre jellemző tüneteket. Ezeket a tüneteket nagy mennyiségű hisztamint vagy biogén aminokat tartalmazó ételek, vagy a szervezet sejtjeiből hisztamin felszabadulást előidéző élelmiszerek fogyasztása váltja ki.
Létezik az allergiának egy olyan vállfaja, amikor a beteg bőre viszket, pirosodik, és hólyagos. Ez a kontaktallergia, amikor egy anyag a bőrrel vagy nyálkahártyával való közvetlen érintkezéssel (kontaktussal) kerülnek kapcsolatba a szervezettel, és elsősorban bőrpanaszokat okoznak (csalánkiütést, ekcémát) az adott anyagra érzékeny személynél.
Ide tartoznak a következő anyagok:
A kontaktallergén kimutatására az úgynevezett epikután tesztet használják.
A 21. század az allergiára, a por, a pollenek, a mikro-szennyeződések, különféle vegyi irritációk okozta kellemetlen tünetekre adhat megoldást Vajai László találmánya, mely esztétikus, orrba helyezhető, és szűrővel ellátott, így az irritáló anyagok orrba jutását akadályozza. A termék neve Allergofilter, melynek szűrőrendszerén áthaladó poros, szennyeződéses és allergén anyagokkal teli levegő megtisztul és így jut a szervezetbe, megakadályozva ezzel az allergia tüneteinek kialakulását.
Régóta vagyok allergiás, 18 éve, mondhatnánk, nagykorú az allergiám. 18 évvel ezelőtt szinte még ismeretlen fogalom volt, emiatt történhetett, hogy kivizsgálásra sem küldtek, a háziorvosunk egyszerűen, kézlegyintéssel intézte: "Náthás a gyerek."
A következő évben, ugyanakkor, ugyanazon tünetekkel jelentkezett, és orvosválasztáskor éltünk jogunkkal, másik orvoshoz kerülvén az rögtön allergiatesztet kért. Az eredmény, hogy mindenféle pollenre, de leginkább a fűpollenre, háziporra és szőnyegatkára voltam és vagyok allergiás.
Az allergia
Az allergia napjaink népbetegsége, mely a felgyorsult életmódnak, környezeti ártalmaknak köszönhetően alakul ki.
Szervezetünk túlérzékenységgel reagál bizonyos anyagokra, ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük. Amint ezek az anyagok bejutnak a szervezetbe, az ellenségként vagy kórokozóként tekinti őket és ezért a fehérvérsejtek védekezőanyagot termelnek, amit hisztaminnak hívunk. Ez az anyag váltja ki az allergiás reakciót.
Tünetek
Ekcéma, csalánkiütés, ételallergia esetén puffadás, teltségérzés, hasfájás, nátha jellegű orrfolyás, orrnyálkahártya-duzzanat, könnyezés, kötőhártya-gyulladás, hörgőizomgörcs, légszomj, nehézlégzés, asztma.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
Rossz hír az allergiások számára, hogy a szénanáthában szenvedő emberek egy része allergiás lehet különféle ételekre, magvakra is.
Az étel fogyasztása után viszkető érzés lehet a szájban vagy a torokban,
illetve megdagadhatnak ezek. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. Az
alábbi táblázat a leggyakoribb keresztallergiákat mutatja:
Pollen |
Étel |
nyírfa |
alma, körte, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, szilva, kivi, mogyoró, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya |
fű |
dinnye, narancs, paradicsom, burgonya, mogyoró, fehérrépa |
parlagfű |
dinnyék, banán, cukkini, uborka |
üröm |
zeller, sárgarépa, napraforgómag, méz |
égerfa |
mandula, alma, zeller, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte |
Tehetünk ellene, ha kerüljük az allergénekkel való érintkezést, sok esetben ez
azonban szinte lehetetlen, hisz az utcára lépve a levegőben terjedő pollen
mindenhol jelen van.
Megint verik a
lármafát. Most, a nép közellenségévé kikiáltott parlagfû, a papírnyár
és az összes virágzó fa levegôben szálldogáló virágpora ellen kongatják
a harangokat. Az asztma, allergia rohamos terjedéséért a szerencsétlen
parlagfüvet teszik meg egyes számú közellenségnek, s riogatják vele a
lakosokat. Tudom, borzasztó a kivörösödött, könnyezô szemû, orrfúvásban
szenvedôk látványa, de!
Ha jól belegondolunk, akkor a teremtô
globálisan teremtette meg ezt a világot virágporostól, poratkástól,
fástól-bokrostól és emberestôl együtt.
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás