Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Allergia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Allergia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Melyek az étel-intolerancia tünetei?
Mi okozza az ételallergiát és - intoleranciát?
Az
ételallergia előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer
már találkoznia kellett a szervezetnek a problémás anyaggal. Legelső
alkalommal, amikor az ember ezt elfogyasztja, a szervezet veszélyesként
ismeri fel.
Az ételallergia az immunrendszer kóros válasza, míg az étel-intolerancia az emésztőrendszer reakciója bizonyos típusú ételekre. Az ételallergia tünetei minden egyes alkalommal megjelennek, bármilyen kevés adag elfogyasztása után. Az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése dózisfüggő: a tünetek addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételből nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal.
Mi az ételallergia és étel-intolerancia?
|
|
Karácsony környékén járunk, készülünk ajándékvásárlással, főzéssel, sütéssel, fadíszítéssel. Ez utóbbival óvatosan bánjunk, főleg,ha az alábbi allergiában szenvedünk:
A karácsonyfa is okozhat allergiát: vizsgálatok igazolták, hogy a fenyőn megjelenő penészgombák allergiás tüneteket válthatnak ki. A betegség Magyarországon sem ismeretlen.
Dr. Balogh Katalin, főorvos, allergológus az MTI-nek elmondta: a bajok forrása a penészgomba, amely gyakran telepszik meg a fenyőfán, onnan pedig a szoba levegőjébe kerül, de panaszokat kizárólag a penészgombára allergiás betegeknél okoz.
Egy 10 európai ország népességét vizsgáló nemzetközi allergológiai felmérésből kiderült, hogy Magyarország lakosságának mintegy 60 százaléka érzékeny a parlagfű pollenjére. A klímaváltozástól a kutatók a parlagfű rohamos európai térhódítását várják, ezért egy páneurópai megfigyelőrendszer létrehozását sürgetik.
A parlagfű pollenje súlyos allergikus megbetegedést okozhat, a növény kiirtása nem könnyű feladat, mivel magprodukciós képessége óriási. Egyetlen érett növény pedig akár nyolc milliárd pollenszemet is képes termelni.
Azok számára, akik allergiásak valamire, igen hasznos, akár életmentő is lehet egy kinyomtatott oldal egy új honlapról, amely harminc nyelven ad egy részletes listát az allergiát okozó ételekről.
A www.food-info.net/allergy.htm oldalon elérhető listát a holland Wageningeni Egyetem kutatói és hallgatói fordították. A listán legtöbb európai és számos világnyelven - például japánul, kínaiul vagy arabul - szerepel szinte az összes olyan étel, amire valaki allergiás lehet.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
A latex allergia a természetes gumi anyagokra adott allergiás reakció - kiváltó oka pedig leggyakrabban a gumikesztyű vagy az óvszer. De a latexet széles körben használják, így a tünetek egészen váratlanul is jelentkezhetnek.
A latex, vagy gumi az Afrika és Délkelet-Ázsia területein található gumifa tejes nedvéből készül. Az allergiás reakció kialakulásának pontos oka nem ismert, azonban feltételezik, hogy a gyakori és ismétlődő kontaktus növeli a tünetek megjelenésének kockázatát.
Az életkor előrehaladtával megfigyelhető az allergia bizonyos változása: egyrészt megjelenési formájában, másrészt az allergének számában. Legfiatalabb korban a jellemző allergiaforma az ételallergia, ami hasfájásban, hasmenésben nyilvánul meg. Ezt követi az ekcéma, asz asztma, végül a szénanátha. Az allergiás megbetegedések egymásba alakulása mellett megfigyelhető az allergizáló allergének számának szaporodása is. Míg pl. valaki kezdetben csak a parlagfűre allergiás, évek alatt azt veheti észre, hogy a fekete ürömre, a korán virágzó fákra, a gyomnövényekre stb.
Számos európai intézmény összefogásával nagyszabású kutatási program kezdődött, melynek célja egy új immunterápiás módszer kidolgozása a leggyakrabban előforduló ételallergiák leküzdésére.
Európában mintegy tízmillió ember életét keseríti meg ételallergia. Ezeknek az embereknek a szervezetében túlérzékenységi reakció jön létre az adott étel fogyasztását követően, ami esetenként igen súlyossá válhat.
Az ételallergiák kilencven százalékáért mintegy tíz ételtípus felelős.
Mi nők, rajongunk az ékszerekért. A hétköznapok során épp úgy szívesen viseljük őket, mint különleges alkalmakkor. Sokan szembesültünk már azonban egy-egy újabb darab viselését követően fellépő viszketéssel, égő érzéssel, bőrpírral járó tünetekkel. Mi a teendő? Ekkor többnyire lemondtunk az adott ékszer viseléséről, a probléma azonban ennél jóval összetettebb.
„Nikkel allergia szindróma”
Hazánkban a lakosság 30 százaléka
szenved a nikkel allergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90
százalék a nők aránya.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás